Przepis na płyn dezynfekujący do rąk

by - 22 marca

Domowy żel antybakteryjny
Przygotowanie własnego płynu odkażającego do rąk nie jest trudne. Najważniejsze o czym należy pamiętać, to użycie alkoholu o stężeniu minimum 60%, żeby miał faktycznie właściwości dezynfekujące.

Jeśli przyjrzeć się składowi sklepowego żelu antybakteryjnego, to znajdziemy tam właśnie alkohol, wodę, środek nawilżający (najczęściej glicerynę), zagęstnik (np. carbomer), substancje zapachowe (np. parfum, limonene) i ewentualnie jakieś inne dodatki w niewielkich ilościach (np. aminomethyl propanol to substancja, która reguluje PH).

Skład żelu dezynfekującego

Przepis

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje proporcje jakie należy zachować przy mieszaniu podstawowych składników i to właśnie na tych wskazówkach opierałam się przygotowując poniższą recepturę. Z podanych ilości otrzymasz ok. 250 ml środka odkażającego. Nie będzie on miał gęstej konsystencji - tak ma być. Możesz dodać trochę więcej gliceryny, ale nie za dużo - to środek nawilżający i nie zagęści mikstury, a w za dużych ilościach spowoduje, że będzie lepka.
  • 235 ml spirytusu rektyfikowanego 95% (do kupienia w sklepie z alkoholem)
  • 5 ml (1 łyżeczka) gliceryny (ja używam roślinnej, do kupienia w sklepach internetowych, zamiennie możesz użyć np. żelu aloesowego)
  • 10 ml (2 łyżeczki) wody utlenionej (do kupienia w aptece)
  • Kilka kropli ulubionego olejku zapachowego (opcjonalnie, ilość wg uznania)
Domowy płyn dezynfekujący



Zobacz także

0 komentarze