Przepis na płyn dezynfekujący do rąk
Jeśli przyjrzeć się składowi sklepowego żelu antybakteryjnego, to znajdziemy tam właśnie alkohol, wodę, środek nawilżający (najczęściej glicerynę), zagęstnik (np. carbomer), substancje zapachowe (np. parfum, limonene) i ewentualnie jakieś inne dodatki w niewielkich ilościach (np. aminomethyl propanol to substancja, która reguluje PH).
Przepis
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje proporcje jakie należy zachować przy mieszaniu podstawowych składników i to właśnie na tych wskazówkach opierałam się przygotowując poniższą recepturę. Z podanych ilości otrzymasz ok. 250 ml środka odkażającego. Nie będzie on miał gęstej konsystencji - tak ma być. Możesz dodać trochę więcej gliceryny, ale nie za dużo - to środek nawilżający i nie zagęści mikstury, a w za dużych ilościach spowoduje, że będzie lepka.
- 235 ml spirytusu rektyfikowanego 95% (do kupienia w sklepie z alkoholem)
- 5 ml (1 łyżeczka) gliceryny (ja używam roślinnej, do kupienia w sklepach internetowych, zamiennie możesz użyć np. żelu aloesowego)
- 10 ml (2 łyżeczki) wody utlenionej (do kupienia w aptece)
- Kilka kropli ulubionego olejku zapachowego (opcjonalnie, ilość wg uznania)
0 komentarze