Protokół wyjścia z diety dr Dąbrowskiej

by - 07 stycznia

Wychodzenie z diety dr Dąbrowskiej

Wychodzenie z postu jest równie ważne jak sam post, dlatego nie można go pominąć. W tym wpisie znajdziesz zasady wyjścia wg starego i nowego protokołu wraz z kolejnością wprowadzania produktów i instrukcją jak policzyć indywidualne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz wybrać metodę, która bardziej ci odpowiada.

Stary protokół wyjścia z diety Dąbrowskiej

Wychodzenie z postu trwa tyle samo co post i jest podzielone na 4 etapy. W każdym etapie dodajemy kolejne produkty, które wcześniej były niedozwolone. Jednocześnie zwiększamy dzienne spożycie kalorii o 100-200 kcal każdego dnia.
  • ETAP 1: Wszystkie warzywa i owoce, rośliny strączkowe, grzyby, tłuszcze.
  • ETAP 2: Zboża (w tym produkty mączne i ryż, najlepiej pełnoziarniste), orzechy.
  • ETAP 3: Nabiał (w tym jajka).
  • ETAP 4: Mięso (zaczynając od ryb i chudego białego mięsa) i wszystkie pozostałe produkty. 
Przykład: Jeśli twój post trwał 3 tygodnie, to tyle samo będzie trwało wychodzenie. 21 dni podzielone na 4 etapy to około 5 dni na etap. Kalorie liczysz w przybliżeniu, tak, żeby stopniowo je zwiększać aż do osiągnięcia maksymalnego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Nowy protokół wyjścia z diety Dąbrowskiej

Wychodzenie z postu podzielone jest na 3 etapy. Nie ma określonych ram czasowych, długość trwania każdego etapu powinna być dostosowana indywidualnie. Obserwujesz swój organizm i włączasz kolejne produkty wg uznania, stosując ogólne wskazówki.
  • W fazie 1 i 2 (aktywnego spalania) celem jest utrzymanie ketozy odżywczej. Stopniowo zwiększamy kaloryczność pożywienia (o ok. 200-300 kcal dziennie) aż do wartości pokrywającej indywidualne zapotrzebowanie (instrukcja jak obliczyć indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne na końcu posta).
  • Jeśli ktoś ma już prawidłową wagę, powinien zrezygnować z fazy 1 i 2 i przejść od razu do 3 , czyli stabilizacji, ponieważ w pierwszych dwóch fazach nadal traci się na wadze.
  • W fazie 1 i 2 ilość węglowodanów netto powinna wynosić od 30 do 50 g dziennie, a rozkład makroelementów kształtować się na poziomie: tłuszcze 60-80%, białko 10-20%, węglowodany 5-10%. Zdrowe tłuszcze powinny być obecne w każdym głównym posiłku (nierafinowane, nieutwardzone, niearomatyzowane, ekologiczne, z pierwszego tłoczenia).
  • Węglowodany netto = węglowodany - błonnik (w gramach) np. pestki dyni w 100 g mają 13 g węglowodanów i 5,3 g błonnika, czyli węglowodanów netto jest 7,7 g. 
  • W fazie 3 (stabilizacji) wyprowadzamy organizm z ketozy przez stopniowe zwiększanie ilości węglowodanów netto w diecie.
  • Proponowana kolejność wprowadzania produktów jest polecana, ale nie obowiązkowa, można dopasować listę wg własnych potrzeb, tak samo jak proporcje makroelementów, trzymając się ogólnych zasad.

Proponowana kolejność wprowadzania produktów

FAZA 1
30-50 g węglowodanów netto dziennie
 tłuszcze 60-80%, białko 10-20%, węglowodany 5-10%
kalorie wzrastają o 200-300 kcal dziennie
  • Warzywa: bakłażan, szparagi
  • Owoce: awokado, kokos, truskawki
  • Zdrowe tłuszcze np. oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany
  • Mleka roślinne (nie napoje roślinne - sprawdzaj skład) np. kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane
  • Orzechy np. laskowe, włoskie, brazylijskie, pinii, pistacje, migdały
  • Nasiona np. siemię lniane, nasiona chia, babka płesznik, słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię konopne (hemp)
  • Mąki: kokosowa, migdałowa, z orzechów laskowych
  • Grzyby np. leśne, pieczarki, boczniaki, shiitake
  • Inne: np. oliwki, kapary, jajka (ekologiczne, z wolnego wybiegu), algi, octy (winny, balsamiczny, ryżowy), napoje probiotyczne (kefir wodny, kwas mlekowy), korzeń maca, anchois, sos sojowy i tamari, syrop z agawy, miód, stewia, musztarda, pasta tahini, domowy majonez, bulion mięsny
FAZA 2
30-50 g węglowodanów netto dziennie
 tłuszcze 60-80%, białko 10-20%, węglowodany 5-10%
kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem
  • Owoce: wszystkie pozostałe
  • Rośliny strączkowe: fasolka szparagowa, zielony groszek, bób, nasiona soi (w tym mąka sojowa)
  • Ryby dziko żyjące i owoce morza
  • Inne: np. daktyle, domowe konfitury
FAZA 3
stopniowe zwiększanie ilości węglowodanów netto
 tłuszcze 40-50%, białko 10-20%, węglowodany 30-50%
kalorie zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem

  • Pozostałe warzywa w tym ziemniaki i bataty
  • Pozostałe rośliny strączkowe w tym fasola, ciecierzyca, soczewica, groch
  • Produkty pełnoziarniste: kasze, płatki (najlepsze są gryczane, jaglane, owsiane i żytnie), makarony, ryż, mąki (amarantusowa, gryczana, jaglana, ryżowa, z komosy ryżowej, kasztanowa, żołędziowa, z platanów)
  • Produkty mleczne w tym mleko, jogurty, kefir, maślanka, twarogi, sery
  • Mięso: z dobrego źródła, z hodowli ekologicznych

Jak obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne?

Możesz skorzystać z kalkulatorów dostępnych w Internecie lub obliczyć je samemu wg wzoru podanego poniżej:

Całkowite zapotrzebowanie energetyczne (CPM) zależy od Podstawowej Przemiany Materii (PPM) i współczynnika aktywności fizycznej.

CPM = PPM * współczynnik aktywności fizycznej

PPM kobiet = 665,09 + (9,56 * masa ciała w kg) + (1,85 * wzrost w cm) – (4,67 * wiek w latach
PPM mężczyzn = 65,5 + (13,75 * masa ciała w kg) + (5 * wzrost w cm) – (6,75 * wiek w latach)

Współczynnik aktywności fizycznej wynosi:
1,2 - 1,3 dla pacjenta chorego leżącego w łóżku
1,4 dla niskiej aktywności fizycznej
1,5 - 1,6 dla umiarkowanej aktywności fizycznej
1,75 aktywny tryb życia
2 bardzo aktywny tryb życia
2,2 - 2,4 wyczynowe uprawianie sportu

Przykład 1: Kobieta / 56 kg / 160 cm wzrostu / 25 lat / średnia aktywność fizyczna

PPM = 665,09 + (9,56 * 56) + (1,85 * 160) - (4,67 * 25) = 665,09 + 535,36 + 296 - 116,75 = 1379,7
Współczynnik aktywności fizycznej = 1,55
CPM = 1379,7 * 1,55 = 2138, 54 czyli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi w przybliżeniu 2100 kcal

Przykład 2: Mężczyzna / 90 kg / 180 cm wzrostu / 45 lat / niska aktywność fizyczna

PPM = 65,5 + (13,75 * 90) + (5 * 180) - (6,75 * 45) = 65,5 + 1237,5 + 900 - 270 = 1933,1
Współczynnik aktywności fizycznej = 1,4
CPM = 1933,1 * 1,4 = 2706,34 czyli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi w przybliżeniu 2700 kcal

Zobacz także

4 komentarze

  1. Dzień dobry, jestem obecnie na poście warzywno-owocowym i zastanawiam się nad sposobem wyjścia. Bardziej skłaniam się ku nowszej metodzie. Jednak zastanawia mnie jedna kwestia (po lekturze całego protokołu... w książce). Otóż na poście do 600 kcal dziennie, żeby tę wartość osiągnąć trzeba zjeść sporo warzyw (kilka, a nawet kilkanaście setek gram). Węglowodany w nich zawarte mogą przekroczyć 50, czy nawet 100 g. Więc jak utrzymać podaż na poziomie 30-50g?
    Wcześniej, bez wiedzy z książki, myślałem, że chodzi tylko o wielocukry, a nie warzywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wychodzeniu zwiększamy ilość kalorii i już w pierwszej fazie stosunkowo szybko dochodzimy do swojego normalnego zapotrzebowania. Fakt - trzeba się trochę nakombinować, żeby węglowodany netto utrzymać na poziomie 30-50g, ale jest to możliwe, bo i dużo więcej produktów mamy do wyboru, nie tylko warzywa. Liczy się ostateczny bilans posiłku, jeśli chodzi o węglowodany NETTO, więc klucz do sukcesu to produkty bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze. Można też dodawać np. babkę jajowatą, która sama w sobie ma ujemny bilans węgli netto.

      Usuń
  2. Dzień dobry. Właśnie zaczynam wychodzić nowym sposobem z diety dr. Dąbrowskiej i przyznam, że nie wiem czy dobrze zrozumiałam zasadę liczenia węglowodanów przyswajalnych.Czy mogę w tym celu korzystać z tablicy wymienników węglowodanowych-WW? i jeśli tak, to odnosząc się do liczby 30-50 gram węglowodanów przyswajalnych dziennie to czy dobrze rozumiem, że WW to będzie liczba 3-5 dziennie? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź, bo niestety nie posiadam nowej książki. Pozdrawiam serdecznie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Węglowodany przyswajalne to wszystkie oprócz błonnika. W książce jest tabela z węglowodanami netto na 100 g. Nie ma tabeli z wymiennikami węglowodanowymi i nie wydaje mi się, żeby była odpowiednia. Nigdy z niej nie korzystałam, więc ciężko mi powiedzieć jakby miałoby się to przeliczać. Najlepiej obliczać sobie węglowodany netto po prostu odejmując błonnik. Dla przykładu w 100 g migdałów jest 20,5 g węglowodanów, z czego błonnik stanowi 12,9 g. Zatem węglowodany netto to 20,5 g minus 12,9 g czyli 7,6 g (w 100 g). Jeśli zjesz garść migdałów, która waży 30 g to zjadasz 0,3 razy 7,6 g czyli 2,28 g węglowodanów netto. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń