Galaretka warzywna bez żelatyny

by - 05 stycznia

Galaretka warzywna bez żelatyny

Agar to roślinny zamiennik żelatyny, pozyskiwany z morskich wodorostów. Stosuję go głównie do ciast, owocowych galaretek domowej roboty i serków z orzechów nerkowca. Dzisiaj w wytrawnej odsłonie, w galarecie warzywnej. Jest to doskonała przekąska na diecie dr Dąbrowskiej. Możesz do niej dodać inne ulubione warzywa. Jako bazę wykorzystaj warzywa i bulion z rosołu wegetariańskiego.

Składniki

Na 3 porcje (małe salaterki):
  • 0,5 l bulionu warzywnego z tego przepisu
  • 1 mała marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera (również z bulionu)
  • 1 czerwona papryka
  • kilka różyczek brokułu
  • 4 łyżeczki agaru
  • ocet jabłkowy (opcjonalnie do podania)

Przepis

Paprykę i brokuł ugotować na parze. Agar rozpuścić w gorącym bulionie, w razie potrzeby dosolić. Do salaterek włożyć pokrojone warzywa z bulionu, paprykę i brokuła. Zalać bulionem z agarem. Gdy ostygnie włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przygotowanie galarety


Zobacz także

0 komentarze