Postny rosół bez mięsa i baza do zup

by - 04 stycznia

Rosół wegetariański

Jest to mój ulubiony rosół warzywny, który stanowi idealną bazę do innych zup. Świetnie sprawdza się na diecie Dąbrowskiej, a sam bulion można wykorzystywać do innych dań.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały por
  • 1/3 dużego selera
  • 1 cebula
  • 1 liść kapusty pekińskiej
  • 1,5 l wody
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna kolendry, 5 ziaren pieprzu, 1 łyżeczka soli
  • natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
Składniki na rosół warzywny

Przepis

Warzywa obrać i umyć. Marchewki pokroić w talarki, pietruszkę i selera w niedużą kostkę, pora i cebulę przekroić na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Gotować ok. 35 minut. Pod koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem wyjąć pora, cebulę i liście laurowe, posypać natką pietruszki.

Postny rosół dietetyczny

Zobacz także

0 komentarze